Ekonomi

Mevzuat Değişikliği Tasarruf Finansmanı Sektöründe Dönüm Noktası Oldu

Finansal Kurumlar Birliği Tasarruf Finansman Şirketleri Şube Komitesi Başkanı Eyüp Akbal, Resmi Gazete’de yayımlanarak 29 Aralık 2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren Tasarruf Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hakkında açıklamalarda bulundu. Eyüp Akbal, mevzuat değişikliğini tasarruf finansmanı sektörünün sürdürülebilir büyümesinde önemli bir kilometre taşı olarak değerlendirdi.

Finansal Kurumlar Birliği Tasarruf Finansman Şirketleri Şube Heyeti Başkanı Eyüp Akbal, tasarruf finansmanı sektörünün 2023 yılı ve yılın son günlerinde yürürlüğe giren Tasarruf Finansmanı Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hakkında açıklamalarda bulundu.  

Eyüp Akbal, “2022 yılında Tasarruf Finansmanı şubesi olarak Finansal Kurumlar Birliği’ne katılmamızın hemen ardından bu alanda faaliyet gösteren 6 şirketimizle bu çatı altında birçok çalışma yürüttük ve hazırladığımız önerileri yetkili makamlarla paylaştık. Daha çok kişinin ev, araç ve çatılı iş yeri sahibi olmasını kolaylaştırmak adına şubemizi daha uygun bir noktaya getirmek için atılması gereken adımlar ve iyileştirmeler konusunda birçok görüşme gerçekleştirdik. Bunun sonuçlarını geçen ay yayınlanan yönetmelik değişikliğinde gördük.” söz konusu.

Yönetmelik Değişikliği İle Tasarruf Finansmanı Şirketleri Hızlı Bir Büyüme Sürecine Girecek

Tasarruf finansmanı bölümüne ilişkin rakamsal bilgiler paylaşan Akbal, “Bugün tasarruf finansmanı bölümünde 420’ye yakın şube, 4.200’ün üzerinde çalışan ve 370 bin müşteri bulunuyor. Aralık 2022 itibarıyla aktif büyüklüğü 14,3 milyar TL olan sektörün aktif büyüklüğü, Kasım 2023’te 24 milyar TL’ye ulaştı. Öte yandan toplam sözleşme bedeli Aralık 2022 dönemine göre yüzde 96 artarak 2022’ye ulaştı. 154 milyar TL’lik hacim. Mevzuat değişikliğinin tasarruf finansmanı sektörünün sürdürülebilir büyümesi açısından önemli bir kilometre taşı olduğuna inanıyorum. Yapılan değişikliklerle departmanda faaliyet gösteren altı firmanın hızlı bir büyüme sürecine gireceğini öngörüyorum. Öte yandan departmanımızın farkındalığının artmasını ve sisteme yeni müşterilerin katılmasını bekliyorum. Böylece yüz binlerce kişinin, taksit tutarının kendi ödeme gücüne göre belirlendiği ödeme planıyla faiz ve kredi maliyetine katlanmadan ev, araç ve çatılı iş yeri sahibi olmasının önü açıldı. Ayrıca yönetmelik değişikliği; “Tasarrufçuların tasarruflarının artması, istihdam oranlarının artması ve yatak altı tasarrufların ülke ekonomisine kazandırılmasında önemli rol oynayacak.” İfadelerini kullandı.

Sözleşme Tavan Fiyatı Değişikliği Kritik Öneme Sahip

Günümüz ekonomik konjonktüründe enflasyonist ortamı göz önüne aldığımızda tasarrufun değerinin bir kez daha ortaya çıktığına dikkat çeken Akbal, “Sözleşme tavan fiyatının artması bireylerin daha fazla tasarruf etmesini sağlarken aynı zamanda bölümün hedef kitlesini de genişletti. uzun yıllardır işlettiğimiz. Yeni düzenlemeyle birlikte ev ve araç sahibi olmak isteyen herkes artık bizi tercih edebilecek. Bunun gerçekleşmesi için sözleşme tavan fiyatındaki değişiklik kritik öneme sahipti. “Sözleşme tavan fiyatındaki artış konutta 7,2 milyon TL’ye, taşıtta ise 2,8 milyon TL’ye çıkarılarak segmentimize rahat bir nefes verilecek, müşterilerimizin ve vatandaşlarımızın taleplerine daha yeterli yanıt verilmesi sağlanacak.” Sanki konuşuyordu.

Tahsis Uygulamasının Standardizasyonu Sistemin Anlaşılabilirliğini Kolaylaştırdı

“Tasarruf finansmanı şirketlerinin tahsis süreçleri standartlaştırılarak şirketlerin inisiyatifinden bağımsız hale getirildi.” Akbal sözlerini şöyle sürdürdü: “Düzenleme ile sözleşmede öngörülen tahsis tarihinden itibaren 1 ay içerisinde tahsis yapılması zorunluluğu getirildi. Şubedeki tahsis uygulamasının standart hale getirilmesi, sistemin anlaşılırlığı ve tasarruf sahipleri açısından müşteri memnuniyeti açısından önemli bir adım oldu. Öte yandan dikkat çekmek istediğim bir diğer konu da dijitalleşme. Finans departmanında sıklıkla kullanılan uzaktan iletişim araçlarının tasarruf finansmanı branşında kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla yapılan değişiklik bizi de memnun etti. Bilindiği gibi dijitalleşme sürekli ve yaşayan bir süreç… Biz de teknolojinin gelişimine hızla cevap verebilecek refleksler geliştiriyoruz.”

Ürün çeşitliliği ve kar dağıtımı konusunda adım beklediklerini vurgulayan Akbal, “Önümüzdeki dönemde ürün çeşitliliğinin artırılması ve kar dağıtımı konusunda atılmasını beklediğimiz adımların atılması halinde sektörümüze yeni oyuncuların katılarak katkı sağlayacağına inanıyorum. tasarruf finansmanı sektörünün sürdürülebilirliği.” Sözleriyle bitirdi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu