Haber

Rusya, BMGK onayı olmadan gemi ve uçaklara müdahale konusundaki tutumunu revize etti

Rusya Dışişleri Bakanlığı KommersantKonuyla ilgili gazeteye yapılan açıklamada, ” BM Güvenlik Konseyi’nin doğrudan kararı olmadan, PSI kapsamında gemilere ve uçaklara uluslararası hukuku ihlal eden herhangi bir müdahaleyi yasa dışı olarak değerlendireceğiz.” denildi.

Açıklamada, “ Rus makamları PSI’ girişimin bir parçası olan Batılı ülkelerin kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi adına eşit ve işbirlikçi işbirliğine hazır olmaması nedeniyle girişime katılımı sonlandırma kararı aldı. PSI çalışmalarına katılmamızı engelleyen ‘gizli’ kararlar bardağı taşıran son damla oldu. Batılı ülkeler girişimin uygulanmasını kendi fırsatçı dış politika çıkarlarına uyarlamaya ve ‘uygunsuz’ devletlerle hesaplaşma platformuna dönüştürmeye çalışıyorlar. Rusya defalarca kabul edilemezliğini dile getirdi ve müdahale faaliyetlerine ilişkin PSI’daki mevcut yasal boşlukların ortadan kaldırılması çağrısında bulundu. Eski ortaklarımız kendilerini açık yükümlülüklere ve normlara bağlamak istemediler. Bu, ‘kurallarını’ diğerlerine dayatırken canlarının istediğini yaptıkları ‘kurallara dayalı dünya düzeni’nin çirkin yanıdır.ifadeler yer aldı.

Rusya’nın nükleer silahların yayılmasını önleme amaç ve hedeflerine bağlılığının değişmediği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: PSI, Batı’nın uluslararası hukuk ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına bakılmaksızın denizde ve havada ‘sevmediği’ gemi ve uçaklara müdahale etme ‘hoşgörü’ girişimidir. PSI katılımcısı olmayan BRICS ve SCO ortaklarımız da dahil olmak üzere diğer bazı ülkeler gibi biz de bu yaklaşıma katılmıyoruz.’ sözcükleri kullanıldı.

Kommersant’a göre, PSI ile ilgili olarak Rusya’nın durumunun gözden geçirilmesinin geniş kapsamlı pratik sonuçları olabilir. Çünkü bu sistem ABD tarafından kitle imha silahları veya bunların aksamlarını taşıdığından şüphelenilen gemi ve uçakların uluslararası sularda ve havaalanlarında müdahale işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla devreye alınmıştır.

2004 yılında Rusya, ABD ve diğer 13 ülke ile birlikte PSI kurucu ülkeleri arasında yer aldı. Ardından, 105 ülke PSI çabalarının temelini açıkladı. Son 20 yılda PSI üyeleri, hassas ekipman kaçakçılığını (özellikle Libya, Suriye ve Kuzey Kore’ye) engellemek için birkaç başarılı ortak operasyon gerçekleştirdi. Aynı zamanda, PSI üyesi olmayan ülkeler, BM Deniz Hukuku Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu söyledikleri bu girişimi defalarca eleştirdiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu