Haber

TBMM Başkanı Şentop, Türkmenistan’da ziyaretlerde bulundu

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Lideri Mustafa Şentop, Türkmen gazının güç problemi olan bu periyotta devreye sokulmasının kıymetli olduğunu söyledi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Türkmenistan’a gelen Şentop ve beraberindeki heyet, 2 gün sürecek Aşkabat ziyareti kapsamında Türkmenistan’ın bağımsızlık anıtını ziyaret etti ve buraya çelenk bıraktı.

Daha sonra Türkmen Ulusal Halı Müzesini gezen Şentop, Türkmen kültürünün değerli bedeli el dokuma halı ve kilimlerini görme fırsatı buldu.

Şentop, burada yaptığı açıklamada, salgın münasebetiyle ortaya çıkan kısıtlamaların dünya ticaretini problemli hale getirdiğini belirterek, güç intikal yollarındaki çeşitli güvenlik sıkıntılarından bahsetti.

Rusya-Ukrayna savaşından ötürü kuzey koridorunun gerek ulaşım gerekse güç intikalinin problemlerine değinen Şentop, Türkiye üzerinden Avrupa’ya giden koridorun çok önemli hale geldiğini söyledi.

Rus gazının çeşitli sebeplerle kesilmesi ve Avrupa’da yaşanan güç zahmetini lisana getiren Şentop, Avrupa’ya intikal edecek enerjinin artırılması gerektiğinin altını çizdi.

Azerbaycan gibi bazı ülkelerin Avrupa’ya gönderdikleri doğal gaz ölçüsünü artırma istikametinde kararlar aldığını kaydeden Şentop, “Türkmen gazının da mutlaka bu enerji sıkıntısı olan bir dönemde devreye sokulması çok önemli.” sözlerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Türkmenistan’a ziyaret gerçekleştirerek güç konusunda üçlü bir mutabakat sağlamak için uğraş göstereceklerini aktaran Şentop, “Bu konuda altyapı ile ilgili önemli çalışmalar yapıldı. Ben bu dönemde bu iş birliğinin çok daha kıymetli, önemli hale geldiğini düşünüyorum. En kısa zamanda inşallah böyle bir ziyaret gerçekleşecek.” biçiminde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu