Teknoloji

Türkiye için tarihi gün! IMECE bugün lanse edilecek!

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) tarafından geliştirilen IMECE için bugün Ankara’daki Enstitü’de ​​lansman töreni yapılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüntülü mesajla katılacağı törende, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yer istasyonunda olacak.

SPACEX FIRLATILACAK

Türkiye’nin uydu teknolojilerinde dışa bağımlılığını azaltacak olan İMECE Uydusu, Space X tarafından yörüngeye fırlatılacak. Geri sayımla başlayacak olan fırlatma, Türkiye saati ile 09.50’de gerçekleşecek.

Bu arada TÜBİTAK UZAY’ın İMECE ile birlikte geliştirdiği görüntüleme uydusu AKUP, ASELSAN ve GÜMÜŞ iş birliğiyle ürettiği görüntüleme uydusu KILIÇSAT ve PLAN-S firmasının ürettiği nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 küp uyduları da uzaya fırlatılacak. aynı rokette

ABD’DEKİ UZAY KUVVETLERİ ÜSSÜNE GÖZ ATTI

İMECE Uydusu, 21 Şubat 2023 tarihinde ABD’deki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’ne uğurlandı. İlk kez Nurus firması tarafından IMECE için yerli ve milli imkanlarla temiz oda özelliğine sahip kabin geliştirildi.

Esenboğa Havalimanı’ndan fırlatılmasının yapılacağı Vandenberg’e gönderilen uydu, nem, titreşim ve zararlı ışınlar gibi her türlü riske karşı koruyucu ve temiz oda özelliğine sahip kabin sayesinde güvenli bir yolculuk yaptı. yerel olarak üretilir.

2017 yılında başlayan IMECE projesi, 6 yılda yeni nesil uydu platformlarına temel oluşturacak önemli kazanımlar elde etti.

TÜRKİYE’NİN İLK ULUSAL METREKALTI OPTİK UYDUSU

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Dairesi Başkanlığı ve TÜBİTAK 1007 programı desteğiyle Milli Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayii Başkanlığı işbirliğiyle yürütülen proje kapsamında geliştirilen İMECE Uydusu, envantere alınacak. Hava Kuvvetleri Komutanlığı yörüngedeki testler tamamlandıktan sonra.

İMECE’nin hizmete girmesiyle Türkiye ilk kez yerli ve milli imkanlarla geliştirilen metre altı çözünürlüklü elektro-optik uydu kamerasına uzay tarihçesi kazandıracak.

Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacını karşılayacak olan İMECE, güneşle eş zamanlı yörüngede 680 kilometre yükseklikte görev yapacak.

Coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden görüntü alabilen uydu, Türkiye’ye amaç tespit ve teşhis, doğal afetler, haritalama ve tarım uygulamaları gibi birçok alanda hizmet verecek.

TASARIM GÖREV ÖMRÜ 5 YIL OLARAK PLANLANMIŞTIR

Sivil ve güvenlik amaçlı kullanılabilen uydunun tasarım görev ömrü 5 yıl olarak planlanmıştır. Proje kapsamında Türkiye’de ilk kez uzaya uyumlu elektro-optik kamera tasarlanmış, geliştirilmiş ve üretilmiştir.

Böylece Türkiye, yabancı uydulardan manzara temini konumundan kendi kamerasının üreticisi ve hatta ihracatçısı konumuna gelmiştir.

Elektro-optik kamera dışında elektrikli tahrik sistemi, güneş dedektörü, yıldız izleri, reaksiyon çarkı, küresel konumlandırma sistemi alıcısı, manyetometre ve manyetik tork çubuğu ilk kez İMECE Projesi kapsamında yerli olarak üretildi.

Bu sayede Türkiye, bir uydunun aviyonik sistemlerini sıfırdan tasarlama ve üretme kabiliyetine sahip ülke konumuna gelmiştir.

İMECE’NİN KİMLİK TANIMI

Ağırlık: Yaklaşık 700 kilogram

Boyut: Yaklaşık 2 metre x 3,1 metre

Çekim yeteneği: 1000 kilometre uzunluğunda ve 16,73 kilometrelik bir alanı tek çekimde çekebilme ve yakalanan görüntüleri 320 megabayt/saniye brüt veri hızıyla yer istasyonuna indirebilme.

Konum: Elektro-optik kamera, uçuş bilgisayarı, elektrikli tahrik, yönlendirme ve yörünge belirleme, güç ve iletişim alt sistemleri, yıldız izleri, güneş dedektörü, reaksiyon çarkı, küresel konumlandırma sistemi alıcısı, manyetometre, 7,3 metre çapında antenli yer istasyonu.

X-Bant ve S-Bant haberleşme sistemleri ile uçuş bilgisayarı yazılımları, yönlendirme ve yörünge yazılımları, analiz yazılımları, yer istasyonu yazılımları ile şifreli ve güvenilir iletişim.

bogazkale-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu