Haber

Zeynel Emre, Bakan Bozdağ’a: “Delil Olacak Bilgi ve Belgelerin İmha Edilmeye Çalışıldığına Dair Cumhuriyet Savcılığına Gelen Tebligatlar…

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, depremin dördüncü gününde Hatay Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün Yapı Denetimi ve Yapı Malzemeleri Şube Müdürlüğü’nün yıkımını Meclis gündemine getirdi. Emre, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a” Deprem“Bölgede yıkılan, ağır hasar gören ve acilen yıkılan yapılara ilişkin yapılacak soruşturma kapsamında delil teşkil edecek bilgi ve belgelerin imha edilmeye çalışıldığına dair savcılıktan gelen herhangi bir rapor var mı?”

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, İl Müdür Yardımcısı Abdullah Çiloğulları’nın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Hatay İl Müdürlüğü bünyesinde yer alan binalara ilişkin bilgilerin yer aldığı Yapı Denetim ve Yapı Malzemeleri Şube Müdürlüğü binası talebi Hatay ve tüm ilçelerinde Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın da bilgisi dahilinde, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması talebiyle Meclis’e sunduğu soru önergesiyle depremin yıkımını dördüncü gününde TBMM gündemine taşıdı. Emre önergeyle ilgili olarak şu sözleri söyledi:

“Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat 2023’te 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem ile 20 Şubat 2023’te Hatay’ın Defne ilçesinde meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı, ve Samandağ merkezli 5,8 büyüklüğünde bir artçı deprem -24 Şubat 2023. Tarih itibarıyla – 44 bin 218. Aynı tarih itibarıyla yetkililerin verdiği bilgilere göre 4 milyon 658’i olmak üzere 1 milyon 316 bin binanın incelemesinde bin bağımsız bölüm deprem bölgesinde tamamlandı ve 173 bin binanın ağır hasarlı, yıkılmış veya acil durumda yıkılacak durumda olduğu belirlendi.Görüldüğü üzere ağır hasarlı bina sayısı 13’e tekabül ediyor. İncelenen binaların yüzdesi. Enkaz kaldırma çalışmaları ile cenazelerine ulaşılanların yanı sıra s. ile hastanede tedavi altına alınırken hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı ağır yaralanmalar, yıkılan veya ağır hasar gören bina sayısı her geçen gün arttı. can ve mal kaybı Sonuç olarak ‘insan unsuru’ olarak tanımlanan yapıların kalitesine gözlerin çevrilmesini kaçınılmaz hale getirmiştir. Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinden sonra ortaya çıkan ilk görüş, yıkılan binaların yapıldığı katların ve yapılarda kullanılan malzemelerin eskidiği yönündedir. Ayakta kalan yapılarda ya mekan tercihinin gerçek olduğu ya da kullanılan malzeme kalitesinin yüksek olduğu gözlemlendi.

“KAMU KURUMUNUN BELGELERİ KORUMADAN BİLE YOK ETMEYE ÇALIŞMASI CİDDİ SORULARI BERABER GETİRİYOR”

Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu düşünüldüğünde, binaların depreme dayanıklı yerlerde ve kaliteli malzeme kullanılarak yapılması bir sorumluluktur, aksi takdirde ağır cezalar gerektiren bir hatadır. Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinden sonra yapı stokundaki büyük tahribat ve can kaybı, yapıların öngörülen kurallara göre yapılmadığını açıkça göstermektedir. İlk depremlerin ardından kamuoyunun gündemine gelen bazı görüntüler, binalardaki eksikliklerle ilgili soru ve sıkıntı tezlerini de gündeme getirdi. İl Müdür Yardımcısı Abdullah Çiloğulları’nın talebi üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Hatay İl Müdürlüğü’ne bağlı Hatay ve tüm ilçelerindeki yapılara ilişkin bilgilerin yer aldığı Yapı Denetimi ve Yapı Malzemeleri Şube Müdürlüğü binası için, Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın ‘rızası’. Depremden 4 gün sonra süratle yıkılmasına karar verildi ve tek katlı binaya kovalar gönderildi. Binlerce kişi enkaz altında kurtarılmayı beklerken, binalar hakkında değerli bilgiler ve ileride yapılacak soruşturma ve yargılamalarda delil teşkil edecek belgeler bulunan bir kamu kurumunun yıkılmaya çalışılması önemli konuları da beraberinde getirdi. soru işaretleri. Olaya tepki gösteren avukatlar, binanın bir bölümünün yıkılmasını engelledi ve bazı belgelerin savunulmasını sağladı.”

“BİNA İÇERİSİNDEKİ BELGELERİ KORUMADAN YIKIM KARARI İÇİN RASTGELE İSİMLİ BİR SÜREÇ BAŞLATILDI”

Zeynel Emre, Bakan Bozdağ’dan şu soruları yanıtlamasını istedi:

Deprem Bölgede yıkılan, ağır hasar gören ve ivedilikle yıkılan yapılara ilişkin yapılacak soruşturma kapsamında delil teşkil edecek bilgi ve belgelerin imha edildiği yönünde savcılıktan herhangi bir tutanak var mı? Varsa bunlar hangi bilgi ve belgelerin hangi kurumlarda imha edildiği ile ilgili midir ve Bakanlık olarak rastgele bir süreç mi başlatılmıştır? 6 Şubat 2023’te meydana gelen iki depremden etkilenen illerden biri olan Kahramanmaraş merkezli Hatay’da, depremden 4 gün sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Yapı Denetim ve Yapı Malzemeleri Şube Müdürlüğü’nün bilgilerinin yer aldığı Yapı Denetim ve Yapı Malzemeleri Şube Müdürlüğü binası. Hatay ve tüm ilçelerindeki yapılar hakkında valilikler tarafından alınan Belgeler korunmadan yıkım kararının rastgele adlandırılmış bir süreci mi başlatıldı? Deprem bölgesinde yıkılan binaları yapan müteahhit, projeye imza atan mimar, binalara onay veren özel yapı kontrol firması ve denetleyen özel yapı kontrol laboratuvarı gibi terimlerden bugüne kadar kaç tane kullanıldı. binalarda kullanılan ekipmanlar; Kaç tanesi gözaltına alındı ​​veya tutuklandı? Zelzele bölgesinde yıkılan binalardan sorumlu konumunda olan şu ana kadar kaç kişi gözaltına alındı ​​ve tutuklandı? AKP iktidarının inşaat kolu üzerinden sermaye dönüşümü ve birikimi sağladığı, iktidara bağlı isimlerin hem ülke genelinde yüksek maliyetli yapılarda hem de yerel ölçekte daha küçük boyutlu konut inşaatlarında müteahhitlik ve müşavirlik hizmeti verdiği biliniyor. Son yıllarda siyasetin finansmanında önemli bir etkiye sahip olan inşaat dairesi, iktidarın kılcal damarlarına kadar sızmış; Ancak yargı bağımsızlığının ciddi şekilde zedelendiği bir dönemde, depremde yıkılan ve bina kayıplarının yaşandığı binaların sorumluları hakkında yapılacak soruşturma ve yargılamalarda adaleti tesis edecek özel bir tedbir alınması planlanıyor mu? hayat yaşandı mı

Kaynak: ANKA / Günümüz

basaksehir-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu