Türkiye’nin enflasyonla mücadelesinde dün eşit geçiş yaşandı. Boynunu büktüm diyenler, diz çöktüreceklerini söyleyenler, düşüş trendindeyiz diyenler oldu! 1.5 yıl sonra Türkiye’de enflasyon ‘baz etkisi’ ile yükselişini durdurdu. Peki fiyatlarda bir düşüş görmezken enflasyondaki düşüş nasıl oluyor? Buradaki ekonomi, finans ve matematik alanlarına okuryazarlık katkımız bu olsun. Rakamlarla anlatalım, grafiklerle anlatalım, yazılı olarak anlatalım, ekonomistler bile zaman zaman. Ne dersiniz?
“Enflasyon nasıl hesaplanır?” Kısmından başlayalım, önce kolaylaştıralım.
Örneğin herkes ekmek alıyor ama herkes kirada yaşamıyor ya da herkes elektrik kullanıyor ama herkes doğalgaz kullanmıyor. Bunlar için TÜİK var.
Bu grafikte TÜİK’in 2020-2022 dönemi için yıllık, yılbaşına göre kümülatif ve 12 aylık ortalama enflasyon hesaplamalarını görüyoruz.
İşte 2020-2022 dönemi için aylık enflasyon çubukları! Geçen yıl bu zamanlar en uzunları düşünülürse düşüş burada başlıyor.
Önce Dr. Mahfi Eğilmez diye kısaca anlatalım. Bu rakamlar geçen yılın ve bu yılın başındaki aylık enflasyon oranlarıdır. Geçen yıl Kasım ayında 3,51 olan enflasyon bu yıl Kasım ayında 2,88 oldu.
Şöyle de düşünebilirsiniz; Geçen yıl kasım başında aldığınız 100 liralık eser ay sonunda 103,51 oldu. Bu yıl kasım başında 100 liraya aldığınız bir parça ay sonunda 102,88 oldu.
Şimdi Prof. Dr. Hakan Kara’dan bahsedelim. Hatta bırakalım anlatsın ?”Baz etkisi nasıl hesaplanır?”
Çünkü başlangıçta enflasyon endeks ile hesaplanmaktadır. Yukarıda anlatılmaya çalışılan matematik sadece kolay matematik ve finansal okuryazarlık kısmıdır. Hakan Kara işin hesabını daha gerçek yapar. Bakalım ne doğru?
Alaattin Aktaş gibi söyleyelim: “Temel etki sayesinde, matematik sayesinde!”
Son benzetme ise Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu yapsın o zaman!
Kısaca ve net olarak; düşen değil, daha az yükselen fiyatlar… Sizce?